Alles over dieet, voeding, afslanken
Published on August 4, 2004 By Jan met Pet In Diet
Volgens de 'Van Dale':

di·eet (het ~, diëten)
1 leefregel met betrekking tot het gebruik van voeding

Een mooie compacte omschrijving. Maar waarom volgen mensen een dieet? Waarom leggen mensen zich vrijwillig leefregels op met betrekking tot het gebruik van voeding?

1. Het bereiken van een schoonheidsideaal (afvallen of aankomen)
2. Gezondheidsredenen (allergie, hart- en vaatziekten, overgewicht)

Twee legitieme redenen die discipline en kennis vereisen. Bovendien kunnen de twee genoemde doelen elkaar ook tegenwerken. Als een schoonheidsideaal in strijd is met de gezondheid bijvoorbeeld. Een goed dieet zal met beide doelstellingen rekening houden.

Er volgen meer vragen. Werkt het ook en hoe bewijs je het? Dit zijn niet eenvoudig te beantwoorden vragen. Bewijsvoering rondom voeding zijn lange trajecten en door het enorm aantal variabelen vooral complex. Positief is dat we steeds meer over voeding te weten komen. Het gevolg is dat diëten steeds dichter naar elkaar toe gaan kruipen. Revolutionaire diëten zoals het Atkins dieet worden steeds genuanceerder. Op deze pagina worden een aantal populaire diëten besproken.

Een dieet bestaat meestal uit een hypothese (veronderstelling, die meestal als waarheid wordt gepresenteerd) en een methodiek. Een voorbeeld van een hypothese is dat je koolhydraten en vetten moet scheiden tijdens een maaltijd. Een methodiek is bijvoorbeeld een faseplan. Zoals het uitsluiten van vetten in de eerste twee weken, waarop een volgende fase volgt met andere restricties.


Comments
No one has commented on this article. Be the first!